top of page

DOELSTELLING

Welkom op de site van de Csipkeszeg Foundation. Stichting tot Hongaars cultuurbehoud.

De Stichting heeft het doel een bijdrage te leveren aan het behoud van het Hongaarse culturele erfgoed in Hongarije en Transsylvanie (Roemenie).

De activiteiten vinden plaats in Nederland, Hongarije en in Transsylvanie (Roemenie) in het bijzonder in het dorpje Szék (Sic).

 

De Stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken d.m.v.:

- het aankopen en/of beheren van Hongaars cultureel erfgoed;

- het realiseren, inrichten en beheren en in stand houden van een Hongaars museum in Szék;

- het realiseren, inrichten en beheren en in stand houden van een Hongaars danshuis in Szék;

- het verzorgen van cursussen, workshops en rondleidingen;

- het verwerven van boeken, geluidsdragers, foto- en filmmateriaal ten behoeve van voormeld Hongaars museum;

etc. etc.

Het danshuis van Csipkeszeg annex museum.

Szék kent 3 lange straten. Felszeg, Forrózseg en Csipkeszeg. Elke straat had zijn eigen danshuis.

 

Tot 1988 was het danshuis van Csipkeszeg nog als danshuis in gebruik. De gastouders waren 'Páprikás Kati en Pisti bácsi'. Nadat in 1997 Pisti bácsi kwam te overlijden vertrokken de erfgenamen naar Hongarije en verloederde het danshuis zienderogen.

 

Het oude danshuis van Csipkeszeg is door Michel van Langeveld in 2004 aangekocht.

 

In 2005 volgde een grote restauratie, waarbij het hele dak en de balken en vloer van de 1ste verdieping zijn vervangen. Ook de ornamenten op de voorgevel werden in originele staat hersteld.

 

Vanaf het eerste moment trok de heropening van het 'táncház' de aandacht van de dorpelingen en werden er al zo nu en dan weer danshuizen georganiseerd.

Al snel bleek het danshuis te klein. Gelukkig was hier al snel een oplossing voor gevonden: We bouwen gewoon een groter danshuis op hetzelfde terrein.

Het nieuwe Csipkeszegi táncház.

Op 16 augustus 2009 is het nieuwe danshuis van Csipkeszeg door de burgemeester van Szék, Sallai János, feestelijk geopend. Als speciale gast werd de dansgroep 'Mie Katoen' uit Tiburg/Holland ingevlogen. Zij verzorgden samen met de dansgroep uit Szék 'Szalmakalap' een sprankelende middagoptreden. (Zie de video's.)

Heden ten dagen worden hier regelmatig danshuizen georganiseerd.

 

Voor groepen kunnen wij ook extra danshuizen inplannen en kunt u uw eigen danshuisprogramma samenstellen. U kunt uw danshuis aanvullen met de volgende opties:

 

- rondleiding met uitleg over de (dans)geschiedenis van Szék in het Csipkeszeg táncház museum;

- bezoek aan het nieuwe Forrószegi táncház met de beroemde danshuisfoto's van Korniss Péter;

- optreden van 2 dansparen in de klederdracht van Szék met livemuziek;

- 1 uur dansles waarbij we zo'n 3 dansen uit Szék gaan aanleren op livemuziek;

- warme maaltijd of lunch;

- mogelijkheid tot overnachting in de Bed & Breakfast boven het danshuis en in het traditionele huisje aan de overkant van het danshuis.

Het herbouwde danshuis van Forrószeg.

Aan de overkant van het Csipkeszegi táncház is in 2012 het in 2011 afgebroken danshuis van Forrószeg weer helemaal herbouwd met hergebruik van de oude balken, spanten, vloeren, deuren en ramen. De opening werd verricht door Novák Ferenc.

De permanente fototentoonstelling van Korniss Péter.

In 1967 bezocht Korniss Péter, een beroemde fotograaf, samen met Nóvak Ferenc, een bekende choreograaf uit Hongarije, zo'n danshuis in Szék.

Zijn foto's maakten zo'n grote indruk in Hongarije, dat deze ertoe bijgedragen hebben dat in 1972 het eerste Hongaarse 'táncház' in Boedapest georganiseerd zou worden.

In 1974 kwam zijn eerste fotoboek uit met de titel: "Elindultam világ ütján....." oftewel": "Ik ging de wereld verkennen". Ook hierin werden zijn danshuisfoto's gepubliceerd. Nu, meer dan 45 jaar later, zijn deze foto's te zien in het herbouwde Forrószegi táncház in Szék.

De permanente tentoonstelling is het hele jaar door te bezichtigen. Korniss Péter, (80 jaar) heeft vele fotoboeken op zijn naam staan, was ook zo'n 20 jaar vaste fotograaf bij het Internationaal Folkloristisch Danstheater uit Amsterdam en heeft voor zijn hele oevre inmiddels heel wat prijzen in de wacht weten te slepen als blijk voor zijn fantastische werk.

De danshuisschuur.

Het volgende project, de bouw van een danshuisschuur, is in 2013 gereed gekomen. In vroeger tijden werd er vooral in de winter in het huis gedanst. In de zomer was dit veelal de schuur.

 

Op maandag, 20 mei 2013, 2de Pinksterdag is de schuur feestelijk geopend door Korniss Péter, bekend fotograaf uit Budapest, in aanwezigheid van de konsul van het Koninkrijk der Nederlanden in Cluj-Napoca, dhr. Wouter Reijers.

Het nieuwe Spinhuis en Danshuis Museum

In 2017 is uiteindelijk het laatste project tot nu toe verwezenlijkt. Op de zolder van het Csipkeszegi danshuis stonden al 6 jaar 60 volle bananen dozen. In deze dozen de inhoud van het Hongaarse zoldermuseum wat Michel al had op zijn Tilburgse zolder in de Reeshof.  Michel had wederom grootse plannen. Aangezien Korniss Péter in 2017 een dubbel jubileum te vieren had, kwam het plan om eindelijk het zoldermuseum te verwezelijken, snel van de grond. Péter zou in 2017 80 jaar worden en ook precies 50 jaar fotograaf zijn. En de foto's van het eerste uur waarmee hij uiteindelijk zo bekend werd, had hij in 1967 gemaakt in een fantastisch dorpje in Transsylvanië. Precies... in Szék.  Het plan om Korniss Péter de openingsrituelen te laten verrichten lag natuurlijk voor de hand. 

Op 24 juni 2017 was het zover. Voorafgaande aan de opening was er een kinderdanshuis en optredens van diverse dansgroepen en solisten. Diverse hoogwaardigheidsbekleders namen het woord en vervolgens opende Korniss Péter het nieuwe Spin- en Danshuismuseum. Tot in de kleine uurtjes was er daarna een danshuis voor jong en oud. Szék was weer een museum rijker. 

Regelmatig worden er door ons o.a. danshuizen georganiseerd. Zie voor de data onze activiteitenpagina.

Al de activiteiten worden uit eigen middelen gefinancierd. Om ons te helpen om nog meer danshuizen in Szék te organiseren, kunt u ook een danshuis sponsoren. Voor meer informatie hierover kunt U contact met ons opnemen via info@Csipkeszegfoundation.eu.

 

Los van alle activiteiten hierboven bestaat er ook de mogelijkheid om één of meerde dagen te logeren in de B. & B. boven het Csipkeszegi danshuis van Erzsike en Michel van Langeveld of om te verblijven in het in 2014 prachtig gerestaureerde traditionele huisje aan de overkant.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volgende website: http://www.hollandmihal4.wix.com/csipkeszeg-1

bottom of page